Opsætning af reverse proxy (Google Analytics)

Introduktion

Ønsker man at benytte Google Analytics, så skal man sørge for at anonymisere visse data før de sendes videre til Google. Datatilsynet har d. 21. september 2022 bekendtgjort at Google Analytics ikke kan benyttes lovligt i Danmark uden videre, da en del af de data som registreres og gemmes på Googles systemer ikke kan sikres ud fra kravene i EU/EØS. Dette betyder, at for at fortsætte med at benytte Google Analytics skal du sørge for at anonymisere dine data, inden disse sendes videre til Google. Til dette formål benyttes en reverse proxy, som er en service der sættes ind imellem shoppen og Google. Med proxien kan man anonymisere dele af shoppens besøgsdata inden de videresendes til Google.

Opsætning

Opsætningen af reverse proxy omfatter tre trin:

  1. Oprettelse af en konto ved en proxy udbyder i EU (f.eks. stape.io) hvis formål er at “pseudonymisere” shoppens besøgsdata inden de sendes videre til Google
  2. Tilføjelse af link til proxien i din webshop, så shoppen kan sende tracking data til proxien
  3. Tilknytning af proxien til Google Tagmanager, så data kan modtages af Google efter anonymisering

Når en kunde besøger shoppen sendes tracking data dermed til en proxiserver i EU, som videresender en filtreret version til Google i USA. Dette påvirker naturligvis detaljegraden af de statistikker du efterfølgende kan generere og det skal man derfor være klar over. Du kan læse mere om denne problematik i dette blogindlæg.

Når du har oprettet en konto og tilhørende Container ved din proxy udbyder skal du indsætte det genererede link til proxien i webshoppen således, at shoppen kan sende besøgsdata til proxien i stedet for Google. Klik på Indstillinger > Tracking og feeds. I sektionen Tracking indsættes URL’en i feltet Alternativ analytics URL :

Hvis du benytter Stape kan du følge deres guide til opsætning af en Container og tilknytning til Google Tagmanager.

Alternativer til Google Analytics

Herunder finder du alternativer til Google Analytics, som ikke er underlagt ovenstående begrænsning, da data kan placeres på servere i EU:

Informationerne i denne artikel må ikke betragtes som juridisk rådgivning. Du kan læse mere om emnet på Datatilsynets hjemmeside.

 

Nyttige links


Du finder dokumentationen til Dandomain Webshop her: https://webshop-help.dandomain.dk x