Moms på gavekort

Introduktion

Den 1. juli 2019 træder EU’s nye regler for moms på gavekort i kraft. Dette betyder at du som webshop ejer, skal tage stilling til om du skal opkræve moms ved salg af gavekort. EU har udstukket et regelsæt for dette, som vi kort vil gennemgå. Du skal dog være opmærksom på, at dette er en introduktion og at reglerne bør gennemgås på de respektive sider ved SKAT (som vi har linket til nederst i artiklen), evt. i samråd med egen rådgiver/revisor, så du kan træffe det rette valg for din forretning.

Tidligere regler

Efter tidligere praksis i Danmark betragtes salg af gavekort traditionelt ikke som et momspligtigt salg. Det betyder, at når en webshop sælger et gavekort ud fra de tidligere regler, afregnes momsen først på indløsningstidspunktet og webshoppen behøver ikke at afregne moms på gavekort, der ikke bliver indløst.

Nye regler

De nye regler deler gavekort op i to kategorier:

 1. Gavekort til ét formål –gavekort som kun kan benyttes til momspligtige varer/ydelser i Danmark

   

  • Landet, hvor de varer/ydelser, som gavekortet kan indløses i, er kendt på købstidspunktet
  • Momssatsen er kendt på købstidspunktet

   

  I praksis: Der skal afregnes moms på salgstidspunktet –men ikke på indløsningstidspunktet.

  Eksempler:

  • Gavekort til webshop der sælger overnatninger på kro/hotel o.l., som ligger i Danmark
  • Gavekort til webshop, som sælger momspligtige varer, og kun handler med kunder i Danmark

   

  Typisk eksempel på en dansk webshop: Sælger du fysiske produkter i din webshop, med almindelig dansk moms på 25% af varens pris, til en kunde i Danmark, skal der afregnes moms på salgstidspunktet (altså når kunden køber gavekortet) og ikke på indløsningstidspunktet (når gavekortet indløses på en ordre). Dette står i modsætning til de tidligere regler, hvor momsen faldt ved indløsning af gavekortet, når man går ud fra ovenstående salgssituation. Så snart der er tale om andre leveringslande og momssatser (eller f.eks. ingen moms, ved salg af brugte produkter mv.) gælder ovenstående regel ikke og du bør gennemgå reglerne for gavekort til flere formål, som vi gennemgår i punkt 2, herunder.

   

 2. Gavekort til flere formål –gavekort, som kan indløses i flere lande eller kan benyttes til at købe både momspligtige og momsfrie varer/ydelser i Danmark

   

  • Alle andre gavekort end de i punkt 1) definerede

   

  I praksis: Der skal afregnes moms på indløsningstidspunktet, men ikke på salgstidspunktet.

  Eksempler:

  • Gavekort til webshop, hvor man både kan betale for momspligtige og ikke-momspligtige varer/ydelser
  • Gavekort til webshop der sælger overnatninger på hotel o.l., som har lokationer i flere lande
  • Gavekort til webshop, som sælger momspligtige varer, og har forretninger i flere lande

 

Gamle gavekort

Gavekort udstedt før de nye regler træder i kraft skal virksomheder fortsat først afregne moms af, når gavekortet indløses. Bemærk: Hvis du aktiverer beregning moms ved køb, vil priserne på dine eksisterende gavekort produkter skulle justeres (med mindre du anvender indstillingen “Priser i database inklusiv moms“, som du finder under fanebladet Produkter).

Bogføring af gavekort

Gavekort der udstedes i henhold til de nye regler, bliver betragtet som en vare og ikke et betalingsmiddel, som det var tilfældet under de gamle regler. For at imødegå dette, skal gavekort markeres med et unikt ID der er synligt på fakturaen ved køb af gavekortet. Det unikke ID skal ligeledes fremgå ved indløsning af gavekortet. Dette kræves for at man kan følge både salg og indløsning af det enkelte gavekort. I henhold til de nye regler har vi i DanDomain sørget for, at gavekortets unikke ID er synligt de steder hvor det er påkrævet.

Opsætning af moms på gavekort i shoppen

Indstillingerne for moms på gavekort finder du under Indstillinger > Shopindstillinger > fanebladet “Moduler”. Inde på siden scroller du ned til Gavekort, hvor du finder muligheden for at sætte flueben ud for “Beregn moms ved køb (voucher med ét formål)” hvis det er denne indstilling du har behov for. Hvis du ikke kan se indstillingerne inde på siden, skal du først aktivere gavekortfunktionaliteten. Muligheden for dette præsenteres i samme sektion, hvor du finder gavekort indstillingerne:

Moms på gavekort

Bemærk: Indstillingen “Tillad optankning på kundeprofil” er ikke tilgængelig med beregning af moms ved køb.

Husk at klikke på Gem, når du har foretaget dine ændringer. Når indstillingerne er sat, skal du følge den normale procedure for oprettelse af gavekort, hvilket du kan læse mere om her.

Under Produkter > Gavekort finder du oversigten over gavekort produkter som er tilknyttet ordrer i shopsystemet. Du kan i oversigten se hvilke gavekort der er pålagt moms på ordren, ved indløsningstidspunktet:

Nyttige links


Du finder dokumentationen til Dandomain Webshop her: https://webshop-help.dandomain.dk x