htaccess filer, PHP webhotel

hvad er en .htaccess?

.htaccess er en konfigurations fil til brug på Apache/php baserede webservere, som placeres i en mappe via ftp. Når en mappe eller dennes indhold bliver tilgået, bliver .htaccess filen eksekveret.

Hvordan opretter jeg en .htaccess?

En .htaccess fil oprettes ganske simpelt med notepad eller lignende tekst redigerings software. I notepad skal man blot, under filer, vælge gem som og her gemme filen med navnet “.htaccess”.
Her er det vigtig også at vælge at filen ikke skal gemmes som .txt men derimod som “all files”

Herefter er .htaccess filen oprettet og kan redigeres med notepad eller lignende.

—-

hvad kan en .htaccess bruges til?

Følgende er eksempler på hvad en .htaccess kan bruges til

Bloker adgang til en side ud fra IP adressen:

order allow,deny
deny from xxx.xxx.xxx.xxx
allow from all

Lave en 301 redirect.

En 301 redirect kan være nyttig hvis man har haft flyttet rundt på indholdet af ens webhotel eller lignende, følgende eksempel viser hvordan der lavers et redirect fra en gammel fil til en ny:

Redirect /mappenavn/gammel_fil.html http://dinside.dk/nymappe/nyfil.html

Ligeledes kan dette benyttes til at vidrestille hele domænet til en anden side. eksemplet her vil redirecte kald på domænet til http://google.dk:

Redirect / http://google.dk

Egne fejlsider

ønsker man at benytte egne fejlsider på sit webhotel kan man oprette dem således:

ErrorDocument 404 /fejl/ikke_fundet.html

I dette tilfælde vil en kald til en side der ikke findes, hvilket resulterer i en fejl 404, redirecte til domæne.dk/fejl/ikke_fundet.html. Dette kan også oprettes for andre fejlkoder.

Sikre dig at medie filer bliver downloaded og ikke afspillet.

Har du lyd eller filmklip på din side og vil sikre dig at de bliver downloaded i stedet for at blive afspillet, kan du benytte følgende:

AddType application/octet-stream .zip .mp3 .mp4

Denne sikre at filer af typerne .zip .mp3 og .mp4 bliver downloaded som standard, hertil kan man naturligvis tilføje de specifikke typer der ønskes

Der kan også, via google, findes diverse generatorer til at lave .htaccess filer, eks.
http://www.htaccesseditor.com/en.shtml
Bemærk at sidens indhold kan skifte, da indholdet ikke er under Dandomain’s kontrol.